چهارشنبه، 19 دی 1403
ایده خبر » اقتصادی » کشتارگاه‌؛ حلقه گمشده اقتصاد دامی جنوب کرمان| گوشت گران و قاچق دام؛ بهای نبود زیرساخت

کشتارگاه‌؛ حلقه گمشده اقتصاد دامی جنوب کرمان| گوشت گران و قاچق دام؛ بهای نبود زیرساخت

کد خبر: 14260

کرمان- نبود کشتارگاه صنعتی در پنج شهرستان جنوبی استان کرمان یکی از گلایه های مردم این منطقه است که معضلات بهداشتی و اقتصادی را به همراه دارد.

بازار؛ گروه استان ها: جنوب استان کرمان به لحاظ ظرفیت دامی یکی از قطب های کشور در زمینه تامین مواد پروتئینی به شمار می رود به گونه ای که ۲ میلیون راس دام سبک، ۲۵ هزار نفر شتر و ۱۵۰ هزار راس دام سنگین در هشت شهرستان این منطقه پرورش داده می شود.

اما یکی از مهم ترین معضلات این حوزه که مشکلات زیادی در حوزه اقتصادی و بهداشتی منطقه ایجاد کرده است، نبود کشتارگاه در پنج شهرستان جنوب کرمان است.

نبود کشتارگاه متمرکز در جنوب استان کرمان بر قاچاق دام و افزایش قیمت گوشت اثرگذار است. همچنین این معضل می تواند منجر به گسترش خطر انتقال بیماری های مشترک بین دام و انسان شود که این مساله هم هزینه های زیادی به دنبال دارد.

ایجاد کشتارگاه متمرکز باعث کاهش فاصله بین تولیدکننده و مصرف‌کننده می شود که در نتیجه آن گوشت با قیمت بهتر در اختیار مردم قرار می ‌گیرد، در حال حاضر نبود کشتارگاه موجب شده است که دلال‌ها در این فضا جولان دهند.

افزایش قاچاق دام یکی دیگر معضلات ناشی از نبود کشتارگاه است. ورود یا خروج غیرقانونی و بدون نظارت دام می‌تواند باعث از بین رفتن جمعیت دامی در جای دیگری شود و منطقه را آلوده کند. همچنین قاچاق دام باعث می شود که ظرفیت عظیم دامی منطقه به صورت قاچاق از استان خارج شود.

ساخت کشتارگاه صنعتی در شهرستان های جنوبی مطالبه مردم است

حسن بیگی از ساکنان منوجان در گفتگو با بازار اظهار کرد: با وجود ظرفیت های مختلف و متنوع شهرستان منوجان در زمینه تولید دام و تامین گوشت سالم، مهم ترین مساله رعایت بهداشت و حفظ سلامت گوشت مصرفی جامعه است. ساخت کشتارگاه دام در منوجان از ضروری ترین مطالبات مردم این شهرستان است چرا که این امر به سلامت جامعه و نیز تامین مواد پروتئینی سالم و بهداشتی گره خورده است.

محمد ابراهیمی از دیگر ساکنان منوجان گفت: از مسئولان سوال می کنم که چرا باید منوجان بعد از گذشت بیش از ۲۰ سال از شهرستان شدن، هنوز باید از کشتارگاه دام محروم باشد؟ چرا مردم نوجان، نودژ و آسمینون باید برای تهیه گوشت قرمز مصرفی خانواده هایشان به کهنوج، رودان و جیرفت مراجعه کنند؟ چرا مخاطرات کشتار غیر مجاز در معابر و بیماری مشترک بین انسان و دام بین مردم به امری عادی تبدیل شده است؟

شهروند فاریابی: به دلیل نبود کشتارگاه مردم از گوشت هایی استفاده می کند که دام به صورت سنتی و غیربهداشتی ذبح شده است

علی محمدی از ساکنان فاریاب هم به بازار چنین گفت: یکی از مشکلات و چالش های اساسی در شهرستان فاریاب، نبود کشتارگاه های دام و طیور است. برای تامین گوشت قرمز سالم مردم باید به شهرستان کهنوج مراجعه کنند. به دلیل نبود کشتارگاه مردم از گوشت هایی استفاده می کند که دام به صورت سنتی و غیربهداشتی ذبح شده است.

فقط ۳ شهرستان جنوب کرمان دارای کشتارگاه است

مدیرکل دامپزشکی جنوب استان کرمان در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به ظرفیت دامی بسیار بالای جنوب استان کرمان اظهار داشت: جنوب کرمان با هشت شهرستان ۲ میلیون راس دام سبک، ۲۵ هزار نفر شتر و ۱۵۰ هزار راس دام سنگین را در خود جای داده است. این در حالیست که در شمال کرمان با ۱۷ شهرستان ۳ میلیون دام سبک پرورش داده می شود.

جواد نگارستانی گفت: متاسفانه از هشت شهرستان جنوب استان کرمان فقط سه شهرستان دارای کشتارگاه است. از شهرداری هایی که در این زمینه اقدام کرده اند تشکر می کنم؛ جیرفت و عنبرآباد حتی ماشین حمل گوشت را هم تهیه کرده اند.

وی بیان کرد: مردم جنوب استان کرمان به شدت در حوزه بهداشت، همراه هستند. کشتارگاه در مجموعه دامپزشکی به عنوان زیرساخت اولیه مبارزه با بیماری های مشترک بین انسان و دام تلقی می شود. نبود یک کشتارگاه صنعتی مدرن چه از لحاظ بهداشتی و چه از لحاظ اقتصادی آسیب رسان است.

کشتارگاه‌؛ حلقه گمشده اقتصاد دامی جنوب کرمان| گوشت گران و قاچق دام؛ بهای نبود زیرساخت

ضربه نبود کشتارگاه متمرکز به اقتصاد جنوب استان کرمان

نگارستانی با اشاره به ضربه نبود کشتارگاه متمرکز به اقتصاد جنوب استان کرمان ادامه داد: این امر باعث می شود که این ظرفیت عظیم دامی به صورت قاچاق از استان خارج شود.

مدیرکل دامپزشکی جنوب استان کرمان به مخاطرات بهداشتی این مساله اشاره کرد و گفت: مهم ترین بیماری که نگران شیوع آن هستیم و کشتارگاه در جهت کنترل این بیماری به عنوان یک الزام وجود دارد، تب کریمه کنگو است. این بیماری در دام فاقد هر گونه علامتی است و تنها راه مقابله با آن بحث پیشگیری است.

وی تاکید کرد: لازم است دام در کشتارگاه ذبح شود و لاشه آن به مدت ۲۴ ساعت در دمای پیش سرد قرار بگیرد چرا که در این مرحله ویروس عامل تب کریمه کنگو در این دما از بین می رود. وقتی کشتارگاه در شهرستانی وجود نداشته باشد این مرحله طی نمی شود.

نگارستانی گفت: دامپزشکی در این زمینه فقط می تواند برخورد کند و نقش حاکمیتی و نظارتی را دارد اما بحث زیرساخت کشتارگاه ها مربوط به حوزه شهرداری هاست.

مدیرکل دامپزشکی جنوب استان کرمان از پی گیری ها در این خصوص خبر داد و افزود: این مساله باید به عنوان یک مطالبه عمومی برای مردم تعریف شود تا مسئولان مربوطه در این زمینه اقدام کنند.

وی با اشاره به اینکه دامپزشکی وظایف نظارتی و حاکمیتی خود را انجام می دهد اما زیرساخت لازم وجود ندارد، گفت: مردم پنج شهرستان جنوبی کرمان که فاقد کشتارگاه هستند کشتار دام هایشان را باید کجا انجام دهند؟

نگارستانی ادامه داد: دامپزشکی فقط وظیفه نظارت را دارد که انجام می شود اما ساخت کشتارگاه در اعتبارات دامپزشکی نیست و در حوزه عمران استان قرار دارد و باید یک اعتباری در زمینه در نظر گرفته شود.

وی گفت: در مهرماه این موضوع را شورای پیشگیری از وقوع جرم جنوب استان کرمان مطرح کردیم و دادستان ها در این زمینه اشراف کافی را دارند. مصوبه این شورا باید پی گیری شود چرا که بحث سلامت مردم در میان است.

مردم از سر ناچاری به کشتار سنتی روی آورده اند

مدیرکل دامپزشکی جنوب استان کرمان بیان کرد: مردم از سر ناچاری به کشتار سنتی روی آورده اند و مردم از کشتار بهداشتی دام در کشتارگاه استقبال می کنند. شهرداری باید به نقش حمایتی خود در بحث کنترل بیماری ها ورود کند.

وی با اشاره به اینکه ساخت کشتارگاه جزو وظایف شهرداری است، افزود: به دلیل نبود یکسری زیرساخت ها امکان افزایش بیماری های مشترک بین دام و انسان وجود دارد.

نگارستانی بیان کرد: باید توجه داشت که کشتار دام به صورت سنتی در پیش چشم کودکان باعث بروز یکسری رفتارهای ناخوشایند اجتماعی هم می شود.

وی با اشاره به اینکه نظارت های بهداشتی و فنی در کشتارگاه ها انجام می شود، گفت: وقتی کشتارگاه نباشد آن قدر نیرو در اختیار نداریم که تک تک خانه ها را مورد بررسی قرار دهیم.

نگارستانی: از دستگاه قضائی درخواست دارم که این موضوع به عنوان یک مطالبه جدی دنبال شود

مدیرکل دامپزشکی جنوب استان کرمان بیان کرد: از دستگاه قضائی درخواست دارم که این موضوع به عنوان یک مطالبه جدی دنبال شود. آموزش ها در سطح جامعه انجام شده و در حال حاضر مردم جنوب استان کرمان به کشتارگاه نیاز دارند. یکی از پایبندترین، متعهدترین و پی گیرترین مردم کرمان در جنوب استان ساکن هستند.

وی با اشاره به اینکه ما دچار چالش های زیادی در زمینه مبارزه با بیماری ها هستیم، افزود: کشتارگاه محل جلوگیری از بیماری است. بیش از ۸۵۰ عامل بیماری زای شناخته شده بین انسان و دام وجود دارد. بالای ۷۳ درصد عوامل بیماری زای نوپدید وجود دارد که نمونه آر آن کروناست که دنیا را فرا گرفت.

نگارستانی با اشاره به هزینه بالای درمان بیماری ها گفت: برای جلوگیری از این هزینه های گزاف بهتر است در حوزه پیشگیری ورود کنیم.

مدیرکل دامپزشکی جنوب استان کرمان با اشاره به وجود ۲ میلیون راس دام سبک در جنوب استان کرمان بیان کرد: سهم مردم جنوب کرمان از این ظرفیت بالا کجاست.

وی گفت: امروزه فاصله زیادی بین قیمت گوشت تولید کننده و عرضه کننده وجود دارد.

نگارستانی اظهار کرد: در جنوب کرمان اقدامی تحت عنوان نهضت کشتارگاه آغاز کردیم و تمام مسئولان ذیربط را مطلع کردیم و اتفاقات خوبی در این زمینه در حال انجام است. در رودبار جنوب و منوجان دادستان ها ورود کرده اند و بازه زمانی را تعریف می کنند تا یک کشتارگاه اولیه در این مناطق شکل بگیرد.

یعقوبی معاون دفتر امور شهری استانداری کرمان هم در گفتگو با بازار اظهار کرد: در حال حاضر سه کشتارگاه در جنوب استان کرمان در شهرستان های جیرفت، عنبرآباد و کهنوج در حال فعالیت است. این سه مرکز در یک الی دو سال گذشته نواقص اولیه خودشان را برطرف کرده اند و امکانات مورد نیاز مانند مانند پیش سردکن و ماشین یخچال دار برای توزیع گوشت مجهز شده اند.

وی ادامه داد: در سایر شهرستان های جنوبی استان کرمان عموما کشتارگاه ها به صورت سنتی است و ذبح دام توسط مردم انجام می شود. چنانچه از سوی مراجع نظارتی مانند دامپزشکی از این کشتار جلوگیری شود، ما در شهرهای جنوبی آمادگی برای احداث کشتارگاه را داریم.

کشتارگاه‌؛ حلقه گمشده اقتصاد دامی جنوب کرمان| گوشت گران و قاچق دام؛ بهای نبود زیرساخت

پرداخت تسهیلات ۵ میلیاردی به شهرداری های متقاضی

یعقوبی گفت: ما برای راه اندازی کشتارگاه می توانیم برای هر شهرداری که متقاضی باشد، تا سقف ۵ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کنیم.

معاون دفتر امور شهری استانداری کرمان افزود: اما باید از فعالیت کشتارگاه های سنتی جلوگیری شود و کشتار به این شیوه انجام نشود، چرا که وقتی کشتار به صورت سنتی است استقبالی از کشتارگاه ها نمی شود.

وی ادامه داد: شهرداری ها هم باید متقاضی ایجاد کشتارگاه باشند و ما آمادگی همکاری و ارائه تسهیلات در این زمینه را داریم.

یعقوبی: نکته ای که وجود دارد این است که شهرداری ها متقاضی هستند اما می گویند از کشتارگاه های صنعتی استقبال نمی شود و مردم تمایل به کشتار سنتی دارند

یعقوبی گفت: نکته ای که وجود دارد این است که شهرداری ها متقاضی هستند اما می گویند از کشتارگاه های صنعتی استقبال نمی شود و مردم تمایل به کشتار سنتی دارند.

وی گفت: اعتبار ملی و استانی برای این مساله در نظر می گیریم و تا ۵ میلیارد تومان تسهیلات نیز پرداخت می شود و این کار را جزو اولویت هایمان قرار می دهیم؛ اما باید برای شهرداری درآمد حاصل شود.

معاون دفتر امور شهری استانداری کرمان گفت: وزارت کشور و استانداری کرمان تجهیزات لازم را به شهرداری های متقاضی ارائه می کند و صرفا بحث درآمدزایی مطرح نیست.

وی گفت: پی گیری های لازم در این زمینه را انجام می دهیم و اعتبار و تسهیلات هم برای شهرداری های متقاضی جنوب استان کرمان در نظر می گیریم. این البته در صورتی است که از فعالیت کشتارگاه های سنتی جلوگیری شود و مردم از کشتارگاه صنعتی استقبال کنند.

یعقوبی بیان کرد: باید در نظر داشت که شهرداری ها موسسات غیردولتی هستند و اعتباری بابت حقوق ندارند؛ از درآمد خودشان اعتبار جذب و هزینه می کنند.

جنوب استان کرمان با برخورداری از ظرفیت دامی گسترده، یکی از قطب‌های مهم تولید مواد پروتئینی در کشور محسوب می‌شود. بااین‌حال، نبود کشتارگاه‌های متمرکز و بهداشتی در پنج شهرستان این منطقه، چالش‌های جدی در حوزه سلامت و اقتصاد ایجاد کرده است. قاچاق دام که به دلیل نبود زیرساخت‌های مناسب رخ می‌دهد، نه‌تنها جمعیت دامی منطقه را تهدید می‌کند، بلکه به کاهش ارزش‌افزوده این صنعت منجر شده و فرصت‌های اقتصادی قابل‌توجهی را از بین می‌برد.

فاصله زیاد میان تولیدکننده و مصرف‌کننده و گسترش نقش واسطه‌ها، از دیگر پیامدهای نبود کشتارگاه متمرکز است که باعث افزایش قیمت گوشت و کاهش دسترسی مردم به این ماده غذایی ضروری شده است. همچنین، کشتار غیربهداشتی دام، علاوه بر آسیب‌های اقتصادی، سلامت جامعه را نیز تهدید می‌کند.

ساخت کشتارگاه‌های مدرن و مجهز در جنوب کرمان، نه‌تنها به بهبود بهداشت عمومی کمک می‌کند، بلکه با کوتاه‌کردن زنجیره تأمین گوشت، می‌تواند قیمت‌ها را کاهش دهد و موجب افزایش سهم اقتصادی منطقه از ظرفیت‌های دامی خود شود. تحقق این هدف، نیازمند عزم جدی مسئولان، تخصیص اعتبارات لازم و فرهنگ‌سازی میان مردم است تا از کشتارگاه‌های بهداشتی استقبال شود و این زیرساخت‌ها به‌درستی مورد بهره‌برداری قرار گیرند.

هر چند شهرداری ها بیان می کنند که مردم متمایل به استفاده از کشتارگاه های سنتی هستند اما چنانچه فرهنگ سازی در زمینه مخاطرات اقتصادی و بهداشتی ناشی از کشتار سنتی دام برای مردم تبیین شود و آگاهی در این زمینه شکل بگیرد مردم هم قطعا به سمت راهی می روند که سلامت و رشد اقتصادی آنها در آن مسیر قرار دارد.

منبع: tahlilbazaar-319488

دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید